Stop nasilju!

Prethodni vikend, prelio je času. Za bilo koji vid nasilja u sportu, sportskim manifestacijama mora postojati nulta tolerancija. Brojni crnogorski mediji su se pozabavili pitanjem nasilja (kad se on već dogodio), ali nijesam mogao čuti konkretne predloge, korake kako bi se uhvatilo u koštac sa istim, sem u ovom časopisu. Nerijetko su participanti u medijima pokazivali prstom ka prethodno održanim izborima i post izbornom kombinatorikom, kao vjerovatnim uzročnikom. Pucanj u prazno, vojnim rječnikom rečeno nastavljajući: daljina loša, pravac koriguj.

Image

Kvalitetni zakonski okviri (na papiru) za prevenciju i sprečavanje nasilja na sportskim manifestacijama

Zakonom o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama jasno je definisano kako bi trebalo da se organizuje pojedina manifestacija imajući u vidu stepen bezbjednosti (da li je sportska priredba visokog rizika ili ne). Članom 3. je utvrđena odgovornost za bezbjednost u organiziciji sportske manifestcije:

„Organizator sportske priredbe dužan je da osigura bezbjedno održavanje sportske priredbe i da preduzme mjere kojima se sprječava izbijanje nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca. Ukoliko organizator sportske priredbe procijeni da nije u mogućnosti da osigura bezbjedno održavanje sportske priredbe može zahtijevati uključivanje organa uprave nadležnog za policijske poslove. Kad sportska organizacija angažuje drugo pravno lice ili preduzetnika za organizovanje sportske priredbe ili za obavljanje određenih poslova u organizaciji sportske priredbe, dužna je da vrši nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih ovim zakonom.“

U nastavku zakona, definisani su termini nasilja i nedoličnog ponašanja učesnika na sportskim priredbama, kao i preventivne mjere  za prevenciju i smanjivanje rizika za izbijanje nereda i nedoličnog ponašanja.

Član. 8, Onemugoćavanje pristupa u sportski objekat i preduzimanje svih mjera da lice kojemu je izrečena mjera zabrane ne prisustvuje određenoj sportskoj  priredbi.

Dopunske pravne norme

Za vrijeme organizovanja sportske manifestacije primjenjuju se i odredbe Zakona o javnim i okupljanjima, Zakona o sportu i Zakona o javnom redu i miru koji dobra solidna podloga  za tretiranje pitanja nasilja.

Centralizacija u cilju efikasnije borbe

Crna Gora, sa ovim brojem stanovnika na ovoj teritoriji, mora imati centralizovan sistem sporta. Šta to znači? Centralizovati sistem donošenja odluka, kako bi se izbjegli incidenti kao onaj od proteklog vikenda i obezbjedila efikasnija koordinacija struktura nadležnih za tretiranje pitanje nasilja i sportskog pokreta.

Dobra evropska praksa za sprovođenje zakonskog okvira i tretiranje bilo kojeg vida nedoličnog ponašanja i nasilja na sportskim priredbama podrazumijeva formiranje Nacionalne komisije za praćenje i sprečavanje nasilja na sportskim priredbamau čijem sklopu supo pravilu: sektor za planiranje, koordiniranje i praćenje stanja bezbjednosti na sportskim priredbama ( na nacionalnom nivou) i sektor za međunarodnu saradnju i praćenje navijačkih grupa. Komisija, shodno pozitivnim primjerima, formira se pri Ministarstvu unutrašnjih poslova. Nije rijetkost da komisija formira bazu podataka, i da se tokom određenih manifestacija licima za koje se pretpostavi da mogu uzrokovati nasilje odredi kućni pritvor.

Formiranjem ove komisije stvara se okvir za institucionalnu i finansijsku podršku od strane međunarodnih multilateralnih organizacija (ne samo sportskih), kao i rad na izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. 

4 thoughts on “Stop nasilju!”

  1. Eh konacno neko da napise nesto sto ima smisla! Bilo bi fino cuti i malo psihologije i kolega s antropologije sto ovakve pojave znace za drustvo, s tim da tu nismo sami vec u drustvu mnogih puno razvijenijih drzava. Ali je za razliku od svega sto sam do sada citala, ovo prva stvar koja nudi neka rijesenja i daje konkretne predloge. BRAVO!!
    ivana

    1. Imajući u vidu orjentisanost Crne Gore (kandidat za članstvo u EU), podesnije je pokazati dobru praksu iz EU. Naime, Savjet ministara EU 2002. godine, donio je odluku koja tretira pitanje bezbjednosti na sportskim manifestacijama, posebno u fudbalskom sportu, gdje se sugeriše osnivanje NFIP- Komisije za praćenje i sprečavanje nasilja u sportu (na nacionalnom nivou), koje će sarađivati na EU nivou.

      Što se konkretno Ujedinjenog Kraljevstva ( Velike Britanije i Sjeverne Irske) tiče, imajući u vidu nasilnu istoriju na sportskim manifestacija u nastavku je country profile zemlje: http://bit.ly/VwOt65.
      Pozdrav

Leave a comment