Žene i Sport

Ne postoje precizni podaci, tj. tačan datum aktivne participacije ženske populacije u sportskim aktivnostima, mada većina renomiranih analitičara tvrde da su na početku prethodnog vijeka na dvorovima u okviru ceremonijalnih manifestacija i žene uzele učešća. Filozofija tog vremena je ženu označavala kao stub porodice u smislu nastavka ljudske vrste kroz materinstvo. U posljednjih 40-tak godina zabilježen je značajan porast ženske participacije u svim nivoima sporta, ali i dalje postoji nepisana podjela muško-ženskih uloga. Svakako razlike između muškarca i žene postoje i one su anatomske, fiziološke, psihološke i kulturološke. Ali vrijedno je napomenuti da razlike variraju u zavisnosti od sredine i stepena organizovanosti sporta.

U pubertetu se javljaju razlike među polovima. Žene su niže u prosjeku 8-12cm i lakše do 14kg. Žene su pokretljivije i samim tim sklone bavljenju gimnastikom, ali su i osjetljivije na povrede, pogotovo kičmenog stuba i zglobova. Dok muškarci imaju 60%, žene imaju 50% vode u organizmu. Žene su mršavije i imaju bolju muskulaturu kao i niže težište što uzrokuje savlađivanje većeg otpora pri svim radnjama. Žene imaju manji srčani mišić (221gr), dok kod muškarca srčani mišić je znatno veči (298gr). U samoj izdržljivosti pri određenim naporima, žene se sve više približavaju vrijednostima muškaraca kroz ekonomičnost srčanog rada koja utiče na potrošnju kiseonika. Ove razlike nas upućuju na nužnost specifičnog određivanja sportskih aktivnosti.

Danas, razlike u filozofiji sportskog treninga između muškaraca i žene svedene su na minimum. Tako sa sigurnošću možemo tvrditi da trening snage poboljšava zdrastveni bilten žene i to kroz povećanje koštane mase i snižavanje vjerovatnoće za pojavljivanje ostoporoze. Treningom snage se povećava mišićna masa koja znači smanjenje kardiovaskularnih oboljenja i masnih naslaga a samim tim i kontrola tjelesne težine. Rekreativna sportska aktivnost znači: bolju pripremu organizma za psiho-fizičke napore, poboljšavanje cirkulacije, elastičnost i pokretljivost organizma, pozitivno utiče na organe za varenje i centralni nervni sistem.

Image

Sama involviranost žena u sportu znači i kompletnije uključenje u društveni sistem određene zajednice u smislu razvijanja prijateljstva, druženja i osjećaja pripadnosti određenoj grupaciji, što ženi omugućava i prihvatanje aktivnije uloge u upravljačkim strukturama određene sportske organizacije. Osnovni principi učešća ženske populacije u sportu su: dostupnost pod jednakim uslovima; humanost; sloboda izbora i dobrovoljnosti; ukupna tolerancija; kompatibilnost sa društvenim sistemom i nezavisnost od zloupotreba. Ovi principi biće ostvareni jedino sistemskim pristupom koji se može sprovoditi kroz programe: školskog sporta, sportske rekreacije, vrhunskog sporta, sporta za sve, razvoja sportske infrastrukture i organizacije manifestacija.

One thought on “Žene i Sport”

  1. To je sve tacno. U nasim zemljama je najveci problem sto je rekreativni sport u velikoj krizi. Mislim na organizovanu i sistematsko bavljenje rekreacijom pod strucnim nadzorom. Drzavama je bitan samo vrhunski sport. Jer su sportisti najbolji ambasadori zemlje. Isto tako se narodu skrece paznja sa ekonomske krize i stvara se slika kako je sve super. Na faksu , pre skoro 30 god, iz sociologije sporta smo obradjivali temu ” Zasto su fudbaleri Celika iz Zenice jedni od najplacenijih igraca u prvoj fudbalskoj ligi?”. Zakljucak je bio: fabrici celika koja broji oko 6000 zaposlenih sljakera vise se isplati da finansiraju fudbalere koji su non stop na ivici ispadanja iz lige jer time radnicima ,koji posecuju utakmice, skrecu paznju sa problema uslova u kojima rade, visina zarada i sl. Zemlje gde je vaznije da se rekreativno bavis sportom nego profi ( Svedska, Finska, Danska, Norveska i td.) imaju mnogo manje troskova na bolovanje i mnogo visi standard. Mi jos uvek vodimo brigu da nam dete postane Nole, a ne da nam dete ostane u sportu do kraja zivota.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s