Dijagnostika u sportu – pozicija Crne Gore

Biti kompetitivan u profesionalnom sportu danas nije moguće bez postojanja dijagnostičkog centra. Zašto? Australia je nakon sportskog neuspjeha (bez zlatne medalje) na  Igrama 1976 u Montrealu se odlučila za ozbiljniji pristup u profesionalnom sportu formiranjem Australian Institute for Sport- AIS  25 godina kasnije osvojili australijanski sportisti osvojili su ukupno 25 medalja. godina kasnije, osvojili su 9 medalja.  Centar za Dijagnostiku u sportu u Crnoj Gori imao bi dvojaku svrhu.

Profesionalni sport po uzoru na Republički Zavod za sport Republike Srbije

Centar bi  prvenstveno bio namijenjen za profesionalni sport kroz kontrolu treniranosti sportista (sportiskinja) sa ciljem prevencije od neželjenih posljedica trenažnog procesa a i samo unapređenje sistema treninga kao i procjena individualnih sposobnosti. Centar za Dijagnostiku podrazumijevao bi sljedeće:

–          Stanje pripremljenosti sportista/sportiskinja

–          Stručna asistencija u planiranju, praćenju, korekciji trenažnog procesa

–          Preduslov za učestvovanje na sportskim takmičenjima

Image
http://www.fitnescentar.com/

Školski sport

Za školski sport, Centar za Dijagnostiku označio bi savremeni pristup kreiranja nastavnog plana i programa. Korišćenjem određene ’’baterije’’ testova na zadatom uzorku (broj ispitanika, pol i godište), profesori fizičkog vaspitanja imali bi mogućnost da shodno rezultatima adaptiraju postojeći nastavni plan i program fizičkog vaspitanja.

Image
DAS- vodeća akademija za razvoj sporta

Nova radna mjesta u vremenu krize?

Centar bi podrazumijevao prostor za nova radna mjesta kao i povezivanje sa ostalim segmentima u sportskom ’’lancu’’ razvoja sportiste sa ciljem osnivanja sljedećih departmana: sportske medicine, korektivne gimnastike, savjetovališta za sportiste, centar za stručno osposobljavanje (licenciranje) i anti-doping agencija. 

One thought on “Dijagnostika u sportu – pozicija Crne Gore”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s