Doping u sportu: Posljedice suspenzije Ruskog olimpijskog komiteta

Nešto više od godinu dana prije početka ZOI u Južnoj Koreji, sport je doživio tektonski poremećaj kao nikada ranije. Međunarodni olimpijski komitet je donio odluku bez presedana – suspendovan je Ruski olimpijski komitet i brojni sportski radnici iz Ruske federacije. Kao nekada OUN Rezolucijom 757 i odnosa prema jugoslovenskom sportu, ruski sportisti će moći da nastupaju pod zastavom MOK-a.

rok

Zapad je urgirao, nadao se da će do ovoga doći ranije, nakon Meklarenovog izvještaja pred Igre u Brazilu, ali je tada MOK volšebno prenio nadležnost na matične međunarodne federacije, da donesu odluku o suspenziji. Takav stav, u očima Zapada, doprinio je padu povjerenja u MOK, kako se tada tvrdilo, prvenstveno zbog nepoštovanja Olimpijske povelje i obavezujućih normi u oblasti borbe protiv dopinga od strane krovnog sportskog autoriteta. Dvogodišnji pritisak Zapada  je urodio plodom i rezultirao odlukom da MOK izda punu zabranu za Ruski olimpijski komitet, uključujući sportiste i sportske zvaničnike. Dok je Meklarenov izvještaj govorio o državno-sponzorisanom doping sistemu, MOK u svojoj odluci pominje sistemski doping, izbjegavajući direktnije pominjanje činilaca tog sistema, misleći se na državne aktere prvenstveno. U formalnom smislu, odluku je moguće osporiti u žalbenom postupku pred CAS-om, ali je sigurno da ista neće biti promijenjena.

 

Odluku MOK-a je pratilo formiranje izborne komisije sa mandatom da uputi individualne pozive ruskim sportistima i sportskim radnicima na osnovu određenih kriterijuma. Sportisti koji ispune sve uslove nastupiće pod zastavom MOK-a i sa statusom ”Olimpijskog sportiste iz Rusije”. Ruska strana nije iznenađena, i već neko vrijeme je pripremala domaću javnost za odluku MOK-a. Predstavnici najužeg rukovodstva predsjednika Ruske Federacije istakli su da je sport samo jedno od političkih sredstava Zapada da podriju unutrašnje odnose. Ruski sportisti su već počeli da se oglašavaju da je učešće na Igrama sa statusom neutralnog sportiste prilično demotivišuće, no ne bi trebalo sumnjati da će oni koji ispune kriterijume, odlučiti da nastupaju. Tako je prije par dana ruski predsjednik izjavio da Ruska Federacija neće bojkotovati Igre u Južnoj Koreji, nastojeći da izjavom podrži i ohrabri domaće sportiste. Član sportske komisije MOK-a Jelena Isinbajeva, izjavila je da učešće ruskih sportista predstavlja pozitivan signal i da svakako neće biti ”neutralni” imajući u vidu da će tokom prezentacije, nastupa i potencijalnog uručivanja nagrada svima biti jasno da se radi o ruskim sportistima.

 

Među suspendovanim zvaničnicima je i nekadašnji ministar Vitali Mutko, sadašnji potpredsjednik Vlade Ruske Federacije, predsjednik Ruskog fudbalskog saveza i predsjednik OO predstojećeg Svjetskog prvenstva u fudbalu. Bivši direktor Moskovske laboratorije Grigorij Rodčenko, koji je pobjegao za SAD nakon što su dva direktora RUSADA iznenada preminula, izjavio je da su u periodu od 2011-2015, preko 1000 sportista prošli kroz program sistemskog doping, uključujući i fudbalere. Imajući u vidu odluku MOK-a, FIFA je u neprijatnoj situaciji – jer kako isključiti zemlju sa takmičenja koja je ujedno organizator istoga? FIFA sigurno to sebi ne može da dozvoli, tako da će izgleda posao da se nastavi uobičajenom dinamikom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s